Cantatedienst


  • Datum:
  • Locatie:
    Nieuwe Badkapel

Voorganger: Ds. Charlotte van der Leest

‘Was Gott tut, das ist wohlgetan’ is een van de koraalcantates van Bach, die precies 99 jaar geleden – op 17 september 1724 – werd uitgevoerd. Bach componeerde de cantate voor de 15e zondag na Trinitatis, waarop een deel van de zogenaamde Bergrede van Jezus (uit Matteüs 6) centraal stond: ‘Maak je geen zorgen voor de dag van morgen.’ Hoewel de lezing terug te horen is in de cantate, heeft de cantate vooral het koraal ‘Was Gott tut, das ist wohlgetan’ als basis. Het is een koraal waarop Bach maar liefst drie van zijn cantates baseerde. De tekst van het koraal was 50 jaar eerder door Samuel Rodigast geschreven als troostlied voor zijn ernstig zieke vriend Severus Gastorius, de cantor van Jena. Toen Gastorius uiteindelijk herstelde, schreef hij een melodie bij het gedicht die zó pakkend was dat het koraal niet alleen door Bach werd gebruikt, maar ook vandaag de dag nog in vele kerken wereldwijd wordt gezongen.
Uitvoerenden zijn de Cantorij van de Nieuwe Badkapel en het orkest van het Haags Barokgezelschap o.l.v. Gilles Michels. Solisten zijn Elise van Es (sopraan), Nicky Bouwers (alt), Francis Ng (tenor) en Hessel Vredeveldt (bas). Muzikale medewerking aan deze dienst wordt verder verzorgd door organist Bert Mooiman.
Naast de cantate zal ook het eerste deel van het ‘Concerto voor viola d ‘amore, hobo d’amore & fluit in E’ van G.P. Telemann worden uitgevoerd.
Cantatedienst