Matthäus Passion door het Haags Barokgezelschap


  • Datum:
  • Locatie:
    Nieuwe Badkapel

In de intieme Nieuwe Badkapel staan en zitten ruim een week vóór Pasen zangers, orkest en solisten klaar voor het publiek. Onder leiding van dirigent Gilles Michels, brengen zij dit nog altijd ontroerende meesterwerk van Johann Sebastian Bach.
De twee delen waarin Bach de passie opsplitste, kunnen worden gezien als de horizontale en verticale balken van het kruis, ten teken van de medeplichtigheid van ons allen aan Christus’ kruisdood.
Terwijl de Evangelist het verhaal vertelt, geven de koren elk hun beleving en opvatting van de gebeurtenissen weer; de solisten brengen ieder hun verschillende en vrijere bijdragen ten gehore. Het hartverscheurende ‘Erbarme dich’ of het zo toegewijde ‘Aus Liebe will mein Heiland sterben’ met onaards lichte klanken eronder vormen twee van de vele hoogtepunten. Ook het bescheiden ‘weerwoord’ van Christus is indrukwekkend. Bij het Haags Barokgezelschap ziet en hoort u de twee koren links en rechts van het preekgestoelte, elk met zijn bijbehorende orkest of instrumentale begeleiding.

Het verhaal gaat dat Bachs eigen tranen, die op het muziekpapier vielen, hem de inspiratie gaven voor het slotkoraal ‘Wir setzen uns mit Tränen nieder’. Kom luisteren en laat je ontroeren door het Haags Barokgezelschap.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van het Haags Barkgezelschap. De prijs is €25,- (Jeugd 4-18 jaar €12,50)

Vocale solisten:
Jan Willem Schaafsma, Evangelist
Bas Cornelissen, Christus
Janneke Stoute, Sopraan
Emilie Wijers, Alt
Carlos Negrín López, Tenor Aria’s
Frank Hermans, Bariton Aria’s

Koor en orkest:
Haags Barokgezelschap & Haags Matrozenkoor

Dirigent:
Gilles Michels

Matthäus Passion door het Haags Barokgezelschap