Matthäus Passion (Uitverkocht)


  • Datum:
  • Locatie:
    Nieuwe Badkapel

UITVERKOCHT

Bachs Matthäus voor de 25ste keer in de Nieuwe Badkapel
Het Haags Barokgezelschap voert in Den Haag op vrijdag 23 maart 2018 onder leiding van Gilles Michels de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach uit. Dit jaar is het de 25ste keer sinds de oprichting van het Haags Barokgezelschap door Jaap Hillen in 1986 dat het koor en orkest de Matthäus-Passion in de Nieuwe Badkapel te Scheveningen ten gehore zal brengen.

De Matthäus-Passion neemt een centrale rol in binnen het overwegend barokke repertoire van het Haags Barokgezelschap. Zo nu en dan wordt een uitstap gemaakt naar de klassieke en romantische periode uit de muziekgeschiedenis. Zo klonk in 2017 de door Joseph Franz romantisch bewerkte versie van Bachs Matthäus-Passion, welke op grote belangstelling van het publiek kon rekenen. Deze bijzondere versie typeerde zich door vervanging en toevoeging van bepaalde instrumenten in de orkesten, waaronder pauken en klarinetten. Dit jaar zal bij het Haags Barokgezelschap de traditionele variant weer klinken.

J.S. Bach is slechts één van de componisten die het lijdensverhaal van Christus volgens het Evangelie van Mattheus op muziek heeft gezet. Naast Bach zijn er vele andere componisten die dit Evangelie hebben gebruikt voor hun passiemuziek; maar ook de Evangelies van Marcus, Lucas en Johannes werden veelvuldig door componisten van muziek voorzien. Om een aantal te noemen: Bachs tweede zoon, in zijn tijd de grote Bach, Carl Philipp Emanuel maar ook Telemann, Schütz, Rolle en nog vele anderen.

De Matthäus-Passion van J.S. Bach is misschien wel het meest gespeelde werk door zowel professionele als amateurkoor en -orkesten in Nederland. Ook dit jaar voert het Haags Barokgezelschap Bachs Matthäus-Passion uit. Iedere jaar weer net iets anders, want de geplaatste accenten in en de ideeën over Bachs meesterwerk veranderen, net als de tijdgeest.

Meer informatie over o.a. de kaartverkoop en solisten op de website van het Haags Barokgezelschap.

Matthäus Passion (Uitverkocht)