Kerstvoorstellingen in de Nieuwe Badkapel – ALLEEN ONLINE

Wil je dit initiatief steunen klik hier 🙂

UPDATE: De voorstellingen zijn alleen online te volgen,

aanmelden is niet nodig

Drie unieke kerstvoorstellingen in de Nieuwe Badkapel

De Nieuwe Badkapel organiseert in de dagen voor kerst drie unieke voorstellingen met muziek, zang, dans en toneel, die via een livestream ook vanuit huis te volgen zijn. Zo wil de Scheveningse kerk aan de Nieuwe Parklaan binnen de huidige beperkingen het kerstfeest toch op een speciale manier vieren.

Tegelijk geeft de kerk gerenommeerde musici en artiesten een kans om in deze lastige periode waarin veel optredens zijn geannuleerd, te kunnen optreden tegen een eerlijke vergoeding. Op deze manier wil de Nieuwe Badkapel enkele kunstenaars een lichtpuntje geven voor de Kerst.

De drie op het kerstverhaal geïnspireerde voorstellingen zijn speciaal voor deze gelegenheid geschreven of gecomponeerd. Ze worden uitgevoerd in de dagen voor kerst. Een beperkt aantal bezoekers kan de voorstellingen bijwonen, maar via een livestream is iedereen uitgenodigd om vanuit huis mee te kijken. De voorstellingen zijn geschikt voor jong en oud.

Vrijdag 18 december om 20.15 uur wordt ‘De droom van de oude Eik’ uitgevoerd: een theatraal recital, gebaseerd op het ontroerende verhaal van Hans Christian Andersen over geboorte en dood. Met een ensemble bestaande uit harp, piano, zang en trombone, onder leiding van trompettist, arrangeur en componist Marc Kaptijn, die voor deze voorstelling alle muziek componeerde.

Zaterdag 19 december om 20.15 uur is de kerstvoorstelling ‘Maria, Maria, Maria’ te zien: een verhaal in tekst en muziek over vrijheid en beperkingen, waarin drie Maria’s centraal staan: de Maria uit de West Side Story, Maria von Trapp uit The Sound of Music en Maria, de moeder van Jezus. Met blazersensemble Flantes en de bekende musicalactrice Maaike Widdershoven.

Zondag 20 december om 17.00 uur wordt een hervertelling van ‘het meisje met de zwavelstokjes’ uitgevoerd, een sprookje – eveneens van Andersen – over een arm meisje op Oudejaarsavond. Een verhaal over hoop en troost. Deze productie is een samenwerking van onder meer Stichting Haagse Passie, zangkwartet Casuquo en een 9-jarige ballerina.

De livestream is gratis met de mogelijkheid om een donatie te geven

Klik hier voor een Tikkie  of Klik hier om te scannen

Dit geld komt volledig ten goede aan een cultureel artiestenfonds. Daaruit zullen de komende maanden soortgelijke initiatieven worden uitgevoerd om artiesten te laten optreden.

 

—————————————————————————————

Hieronder leest u de uitvraag uit november, die naar de artiesten is gegaan

voor een versie van deze tekst in pdf klik hier

De inschrijving is inmiddels verstreken. Wij zijn verrast en ontroerd door de vele mooie inschrijvingen. 

De Nieuwe Badkapel organiseert op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 december kerstvoorstellingen waarvoor wij kunstenaars en musici uitnodigen om een productie te verzorgen. De Nieuwe Badkapel wil zichtbaar zijn in de periode rond Kerst als plek van hoop en verbondenheid. We zoeken hierbij naar nieuwe en verrassende vormen om het aloude en blijvend actuele christelijke kerstverhaal te ‘vertellen’ – in brede zin.

Wij bieden graag artiesten de mogelijkheid om op te treden tegen een eerlijke vergoeding. De Nieuwe Badkapel wil de culturele sector middels deze actie steunen en enkele artiesten een lichtpuntje geven voor de Kerst.

In totaal is er voor 3 voorstellingen 9.000 euro beschikbaar.

Wij vragen?

 • een voorstelling van 45 minuten, maar korter of langer kan, als dat bijdraagt aan de kracht van de voorstelling;
 • geïnspireerd op of door het kerstverhaal uit de Bijbel. Een kerstverhaal dat raakt aan universele thema’s als hoop, verbondenheid, licht, (nieuw) leven én toekomst;
 • gepresenteerd in, bij voorkeur, meerdere of verrassende kunstvormen zoals muziek, toneel en dans. Omdat in de Nieuwe Badkapel met grote regelmaat oratoria en cantates worden uitgevoerd, gaat onze voorkeur bij dit project juist uit naar andere kunstvormen, en/of naar verrassende en vernieuwende varianten op dit vertrouwde repertoire;
 • het (kerk)gebouw respecterend;
 • het publiek met warmte verrassend met sfeer en stijlvorm.

Wie vragen wij?

 • jij bent professioneel kunstenaar of musicus én jij en je mede-kunstenaars hebben een duidelijke terugval aan inkomsten doordat voorstellingen zijn geannuleerd als gevolg van COVID-19;
 • jij woont bij voorkeur in de Haagse regio. Wij houden de verplaatsingen graag zo beperkt mogelijk;
 • jij respecteert de kerkelijke traditie (zelf kerkelijk of gelovig is daarbij geen vereiste) en voegt daaraan een nieuw, verrassend element toe;
 • jij bent in staat het voorstel onder eigen regie uit te voeren (samen met andere artiesten);
 • jij stelt de livestream met de voorstelling beschikbaar voor uitzending en terugkijken op latere momenten;
 • jij bent beschikbaar op maandag 30 november en dinsdag 1 december voor een korte mondelinge toelichting (digitaal) op jouw voorstel.

 
Wat bieden wij?

 • het gebouw de Nieuwe Badkapel. Het kerkgebouw kan 100 personen op 1,5 meter plaats laten nemen, mochten de regels dat in december toelaten. Met de huidige regels is er plaats voor 30 bezoekers;
 • een podium, gemaakt van natuursteen;
 • een historische Pleyel-vleugel, een Alexandre-harmonium en een Klop-kistorgel;
 • de beschikbare geluidsinstallatie;
 • basale verlichting, minder geschikt voor verlichting van een voorstelling in de avond;
 • een livestream opname en uitzending;
 • een vergoeding voor artiesten conform ingediende en door ons goedgekeurde begroting.

Wij stellen het podium, de genoemde instrumenten, de beschikbare geluidsinstallatie en de basale verlichting kosteloos beschikbaar, alsmede de streamingsdienst.

Voor de voorstelling worden (indien mogelijk) fysieke tickets verkocht. De livestream is ‘gratis’ te bekijken en kent mogelijkheid van het geven van een donatie. De opbrengsten van ticketverkoop en donaties komen ten goede aan een cultureel artiesten fonds, waaruit in 2021 nieuwe voorstellingen en tegemoetkomingen van artiesten en musici worden vergoed. Tevens worden hiervan de verplichte afdrachten aan bijv. Buma Stemra betaald.

Wat vragen wij te doen?

Dien uiterlijk zaterdag 28 november 12.00 uur (’s middags) een voorstel in via info@nieuwebadkapel.nl o.v.v. kerstvoorstelling.
Een bevestiging van ontvangst wordt binnen 24 uur verstuurd.

Een voorstel bestaat uit:

 • maximaal twee A4’s (incl. beeld/foto’s) of een filmpje van maximaal drie minuten met een korte beschrijving van jouw productie/voorstelling, de medewerkenden en de verwachte duur van de voorstelling;
 • een specificatie van de gevraagde vergoeding voor de artiesten en de verwachte bijkomende kosten en reiskosten (fair price).

 

Criteria

Een commissie maakt de selectie, waarbij wordt getoetst op de volgende elementen:

Inhoudelijke criteria

 1. de voorstelling is inhoudelijk geïnspireerd op of door het kerstverhaal uit de Bijbel – ‘in brede zin!’- en raakt universele menselijke thema’s als hoop, verbondenheid, licht, (nieuw) leven en toekomst. De commissie hecht grote waarde aan een goede inbedding en herkenbaarheid van het thema Kerst (zowel in vorm als inhoud). Hierbij dagen we kunstenaars uit om zich bij dit thema te verhouden tot de hedendaagse tijd;
 2. de voorstelling is voor een breed publiek. We zoeken naar andere vormen van hetzelfde verhaal. Kernbegrippen die we hieraan verbinden zijn: stijlvol, sfeervol, hoopgevend, optimistisch, verbindend;
 3. de voorstelling is bij voorkeur een combinatie van verschillende disciplines in de kunst – muziek, toneel, dans, film, beeldende kunst en andere kunstvormen.

Financiële criteria

 1. de optredende artiest heeft als gevolg van COVID-19 een terugval in inkomsten (zonder in te gaan op financiële details);
 2. de aanvraag is passend binnen het beschikbare budget van 9.000 euro in totaal voor alle voorstellingen. Er is sprake van fair price. Het bedrag per avond is mede afhankelijk van het aantal artiesten bij de voorstelling.

Overige criteria

 1. de voorstelling is corona-proof.

 
Tijdlijn

 • zaterdag 28 november: einddatum voor indienen aanvragen tot 12.00 uur (’s middags)
 • maandag 30 november en dinsdag 1 december: eventuele mondelinge toelichting op het voorstel door artiesten + besluitvorming door commissie
 • dinsdag 1 december: bekendmaking aan de artiesten van het besluit welke voorstellingen zijn uitgekozen
 • maandag 14 tot en met donderdag 17 december: mogelijkheden voor repetities
 • vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 december: voorstellingen in de avond (tijdstip nader te bepalen)

 

Impact COVID-19 (corona)

De Nieuwe Badkapel volgt de regels van de overheden ten aanzien van corona. Voor culturele voorstellingen/concerten geldt dat er momenteel dertig bezoekers aanwezig mogen zijn. Mogelijk neemt dit aantal nog verder toe. Indien de overheden publiek voor culturele voorstellingen toestaat, zullen wij als Nieuwe Badkapel die ruimte, op verantwoorde wijze, gebruiken. Indien de overheden besluiten dat in december geen bezoek aanwezig mag zijn bij culturele instellingen, zullen wij enkel werken met live streaming.

 

Nadere informatie en vragen

Nieuwe Badkapel; Nieuwe Parklaan 90, 2587 BV Den Haag (Scheveningen)

Voor eventuele vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Arjen Lakerveld via arjenlakerveld@hotmail.com.

Indienen voorstellen via info@nieuwebadkapel.nl o.v.v. kerstvoorstelling

 

Kerstvoorstellingen in de Nieuwe Badkapel – ALLEEN ONLINE